perjantai 18. toukokuuta 2012

A little louder, please

Edellisessä kirjoituksessa mainitsemani KLM:n Meet and Seat -palvelu olisi tullut tarpeeseen, kun lennähdin viime viikonloppuna Keski-Eurooppaan. Istuin koneessa vierekkäin keski-ikäisen miehen kanssa, joka koneen laskeutuessa tökkäsi minua olkapäähän ja kysyi, mihin olen menossa ja mistä olen tulossa.

Kävelimme yhtä matkaa terminaalissa ja vaihdoimme muutaman sanan. Mies oli ollut vapun aikoihin Helsingissä ja ihmetteli kovasti valkoisia hattuja ja viinaa suoraan pullosta juovia naisia (”It was terrible”). Hän puhui englantia todella auttavasti enkä tiedä, ymmärsikö hän vastauksistani mitään, vaikka yritin vääntää äärimmäisen yksinkertaista rallienglantia (May Day, labour party, once a year, high school hats, yes yes). Erotessamme hän pyysi minulta sähköpostiosoitettani ja totesi, että minun pitää joskus tulla vierailulle hänen maahansa. Maan nimi jäi täysin hämärän peittoon epäselvän ääntämyksen vuoksi.

Parin päivän päästä luin hotellilla sähköposteja ja kirjauduin Facebookiin. Mies oli lähettänyt minulle kaverikutsun, vaikken ollut antanut hänelle koko nimeäni. Ilmeisesti hän oli löytänyt profiilini sähköpostiosoitteen perusteella. Kaverikutsu oli lähetetty edellisenä päivänä ja kaverikutsun lisäksi mies oli lähettänyt perään sähköpostia, jossa luki varsin epäselvällä englannilla voisinko hyväksyä kaverikutsun, ”very important”.


Hoputtaminen ärsytti niin paljon, että jätin kutsun hyväksymättä enkä vastannut viestiin mitään. Olinhan lomalla, joten ei kai ollut oletettavaa, että viettäisin sitä netissä roikkumalla. Hyväksyin kaverikutsun vasta, kun pääsin kotiin. Seinälleni ilmestyi saman tien käännösohjelman avulla, kömpelöllä suomella kirjoitettu viesti, jossa mies ilmoitti, että minulla olisi mahdollisuus lähteä Pariisiin seuraavana viikonloppuna. Vastasin ystävällisesti, että viikonlopulle on luvassa paljon ohjelmaa, joten Pariisi jää tällä kertaa väliin.

Tämän jälkeen sähköpostiini tipahti viesti, jossa mies kutsui minut maahansa (nimikin selvisi ja kyseessä on eräs Etelä-Amerikassa sijaitseva valtio). ”Tai jos et sinne ole tulossa, niin nähdään joko Pariisissa tai jossakin valitsemassasi Euroopan kaupunkikohteessa.”

Olin antanut sähköpostiosoitteeni siinä hyvässä uskossa, että jos joskus satun suunnittelemaan matkaa miehen kotimaahan, voin ottaa tähän yhteyttä ja hän antaa minulle matkavinkkejä. Viestin perusteella alkoi kuitenkin vaikuttaa siltä, että hän oli leipomassa minusta jonkunlaista tyttöystävää tai vähintäänkin rakastajatarta. Hoksasin myös, miksi Facebook-kaverikutsun hyväksyminen oli hänelle niin tärkeää, vaikka hän olisi voinut lähettää Pariisin kutsunsa suoraan sähköpostiini. Hän oletettavasti halusi käyttää Facebookin käännösohjelmaa kääntääkseen viestit äidinkieleltään suomeksi/englanniksi.

Miehen Facebook-profiilista kävi ilmi, että hän on jonkun sortin yritysjohtaja. Kun toivoin elämääni pukumiestä, en varsinaisesti tarkoittanut itseäni 20 vuotta vanhempaa ja kymmenen senttiä lyhyempää eteläamerikkalaista gigoloa. Amor on nyt käsittänyt tämän homman ihan väärin.

Facebook-seinälleni alkoi ilmestyä viestejä niin tiuhassa tahdissa (”Minä Pariisissa yksin, olisi kivempi sinun kanssa” jne.), että poistin miehen kavereistani. Adjö!

Jos ja kun miehen englanti on niin auttavaa, että hän joutuu kääntämään parista lauseesta koostuvat, yksinkertaiset sähköpostiviestitkin käännösohjelmalla, pohdinpa vain, millä hän oli ajatellut kommunikoida kanssani yhteisellä viikonloppulomalla Pariisissa tai pidemmällä lomamatkalla miehen kotimaassa.

Entä sänkypuuhat sitten? Syötin Googlen kääntäjään sanat ”alempaa, alempaa, vähän kovempaa, uuuh”. Google: ”lower, lower, a little louder, uuuh”. Sujuuhan se tietysti noinkin. Sitä paitsi rakkaus on universaali kieli ;-P (”Wait honey, have to open Google” -tyyppinen lause voisi kyllä vähän latistaa tunnelmaa sängyssä.)

14 kommenttia:

  1. Hehhehee... näemmä dorkia on ulkomaillakin. Millaistakohan mahtaa olla paraguaylainen/uruguaylainen/panamalainen pariutuminen? Jos mies olisi osannut edes vähän välttävämpää englantia, olisin kysynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olettaisin, että Etelä-Amerikassa ainakin tietyissä kulttuureissa miehet ovat varsin sitkeitä ja vokottelevat kaikkia ohikulkevia naisia. Samanlaiseen meininkiin olen osittain törmännyt myös Italiassa ja luonnollisesti Turkissa, jossa aggressiivinen lähestymistapa on hieman liikaa pohjoismaiseen kulttuuriin ja tapoihin tottuneille..

      Poista
    2. Käytännössä kaikissa muualla maailmassa paitsi pohjoismaissa ja Briteissä miehellä on oikeus vokotella naista, joka on hymyillyt ja antanut yhteystietoja, ja naisella on velvollisuu olla loukkaamatta miestä. Vain hemmotellut ja liian hyvään tottuneet suomalaisnaiset voivat luulla, että on oikein pelata miesten tunteilla.

      P.S. Propsit joka tapauksessa, että et suostunut rikkaan karvaranteen panoksi

      Poista
    3. Turkissa riittää, että kävelee määrätietoisesti eteenpäin ympärilleen katsomatta - ja tästä huolimatta joku roikkuu kimpussa jatkuvasti...

      Rikkaiden elämäntyyli ei varsinaisesti houkuttele minua enkä muutenkaan ole kiinnostunut harmaantuneista kuppanoista, joten ei, en tosiaan lähde Pariisiin sen vuoksi, että pääsisin jonkun rikkaan gigolon panopuuksi ja siinä sivussa hyötyisin tästä taloudellisesti. Eikö tämä lasketa prostituutioksi?

      Poista
  2. Niin, eri kulttuureissa merkitykset ja tarkoitukset voivat olla kovin erilaisia. Tarina on tyypillinen esimerkki väärinkäsityksestä mitä vastapuoli oikein tarkoitti ja odotti.

    Muuten tarinasta tulee mieleen vanha juttu, joka vuosi aikoinaan sisäministeriön poliisiosaston matkustusohjeista. Siihen aikaan harrastettiin ahkerasti pohjoismaista yhteistyötä ja viranhaltijat reissasivat laivalla Pohjanlahden yli. Tiukkojen tilanteiden varalle oli laadittu sanasto, jolla piti selvitä:

    minä : jag
    olla : vara
    suuri : stor
    poliisipäällikkö : polisboss
    virkamatka : tjänsteresa
    neuvottelu : förhandling
    laiva : fartyg, färja
    jano : törst
    konjakki : cognac
    pöytä : bord
    kaunis : vacker
    nainen : kvinna
    tanssia : dansa
    parketti : parkett
    partaveitsi : skäggkniv
    ihana : härlig
    rakas : kär
    mennä : gå
    minun : min
    hytti : kabin
    kuuma : för varmt
    vaatteet : kläder
    pois : bort
    myös : också
    rintaliivit : brösthållare
    jo : redan
    liukas : glidig
    tekee kutaa : gör ohohoij
    uudelleen : igen
    haista : dofta
    silakka : strömming
    silli : sill
    lähteä : gå iväg
    hei : hej
    seuraava : följande
    olkaa hyvä : var som en ko

    VastaaPoista
  3. Oho. Kirjoituksen julkaisusta on jo monta tuntia, eikä kukaan ole vielä ehtinyt haukkua sinua nirsoksi, nenä pystyssä kulkevaksi prinsessaksi. Ehkä ne kommentit odottavat sitten vielä moderointia...

    Hiukan vakavammin ottaen, osittain juuri tuollaisten jokseenkin päällekäyvien miesten takia itse olen varmaan liiankin passiivinen aloitteissani; ei nimittäin lainkaan kiinnostaisi samaistua tuollaiseen kaveriin. Mutta toki kyse voi tässä tapauksessa olla kulttuurierostakin, ja tuollainen toiminta ihan normisettiä päiväntasaajan toisella puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En joutunut deletoimaan yhtään kommenttia ja suoraan sanoen olen itsekin hieman hämmentynyt siitä, että nirso prinsessa -kommentteja ei ole tullut tai vaihtoehtoisesti "olet vanha kurppa, joten ei sinua kukaan muukaan enää huoli kuin viidenkympin ja kuoleman välissä olevat ukot". :D

      Poista
  4. Eiköhän tuossa ole kyse kulttuurieroista... ton miehen maailmassa miehelle sähköpostiosoitteensa antava nainen on suostuvainen mihin vaan, kun taas suomalaiselle naiselle se ei todellakaan tarkoita mitään sen enempää.

    Mä tajusin just viime viikolla, miten vapaita me suomalaiset naiset oikeasti ollaan. Mun hieroja on mies, me ollaan kahdestaan neljän seinän sisällä ikkunattomassa huoneessa ja hän hieroo mun paljaita pakaroita. Se on ok mulle, hierojalle, mun miehelle ja tälle yhteiskunnalle ja kulttuurille. Monissa muissa maissa moinen ei kerta kaikkiaan tulisi kuuloonkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se varmastikin on, että tässä kyseisessä kulttuurissa sähköpostiosoitteen antaminen tarkoittaa jotain muuta kuin "laitapa sitten viestiä, jos joskus satut tulemaan tänne päin". En silti ymmärrä, mitä miehen päässä liikkui, kun hän ryhtyi iskemään itseään 20 vuotta nuorempaa ja 10 senttiä pidempää skandinaavia, jonka kanssa hänellä ei käytännössä katsoen ole edes yhteistä kieltä.

      Ja totta tosiaankin, me olemme todella vapaita sen suhteen, mitä voimme tehdä sukupuolten välisessä kanssakäymisessä. Eikä tarvitse serkkupojan tulla saattamaan, kun haluaa hakea lähikaupasta maitoa...

      Poista
  5. Tiedoksi kaikille kommentoijille, että olen ollut muutaman päivän reissussa ja nettipimennossa, joten kommenttien julkaisu ja vastaaminen on hieman viivästynyt tästä johtuen. Pahoittelut!

    Tiedoksi myös, että nettipimennon aikana mies oli lähettänyt minulle uuden kaverikutsun, sillä olin tosiaankin poistanut hänet kavereistani Facebookissa. Sinnikkyys palkitaan?

    VastaaPoista
  6. Aina kun luen tätä blogia saan uutta naurettavaa. Ei tämä voi olla totta, eihän? Ei kukaan normaali nainen joudu tälläisiin tilanteisiin. Jossain on jotain vikaa. Tämä blogin on oltava pelkkää provoilua;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin kovasti toivoisin, että tekstit olisivat puhtaasti mielikuvitukseni tuotetta, mutta kun eivät ole :-) Toki postaan tänne vain pahimmat keissit, joten siitä saa (ehkä hieman virheellisesti) sen kuvan, että deittielämäni on farssia farssin perään (tosin viime aikoina en ole kyllä edes kokenut muita kuin farsseja). Ja tietysti kannattaa myös huomioida, että kirjoitustyylini on hieman lennokas (mutta en silti ole keksinyt näitä tarinoita) :-)

      Yksi ystäväni kävi muuten lukemassa blogiani muutama kuukausi takaperin ja totesi sähköpostissa jotain tyyppisesti "ihan hauskoja juttuja sulla siellä, osa vissiin tottakin?". Eli hänkin oli kuvitellut juttuja lukiessaan, että keksin niitä omasta päästäni :-)

      Poista
  7. Mun nettideittailustani on 15 vuotta aikaa, mutta sinä lyhyenä aikana ehdin jo todeta saman kuin bloginpitäjä. Yksi tyyppi kirjoitti viestiinsä: "Minulla on auto ja asunto." Toinen selosti, mitä kaikkea oli päivän aikana syönyt. Kolmas halusi lapsenvahdin tyttärilleen. Neljäs haukkui itseään treffeillä koko ajan. Jne. jne.

    Kun lähdin tapaamaan nykyistä miestäni ekan kerran, päätin, että jos tääkin tyyppi on joku ihmehiihtäjä, nettideittailu on mun osaltani tässä.

    Kandee varmaan ottaa FB:ssä estotoiminto käyttöön.

    VastaaPoista