sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Pikkujoulut

Pikkujouluissa yrityksen koko henkilökunta virkistäytyy, viettää yhdessä aikaa ja nostattaa yhteishenkeä sekä työpaikan ilmapiiriä. Pikkujouluissa työnantaja palkitsee työntekijät koko vuoden kestäneestä työrupeamasta ja hyvin tehdystä työstä. Kaikilla on hauskaa.

Tai sitten ei.

Firman pikkujouluissa voi panna kirjanpito-osaston Tarjaa, pussailla varaston Vesaa ja kähmiä tuotekehitysosaston Mirjaa takapuolesta tanssilattialla. Ilta alkaa yhteisellä ravintolaillallisella, jolla juodaan viinaa kuin sienet, kun työnantaja kerrankin tarjoaa. Kuka sitä nyt lasiin sylkisi! Sitä paitsi on hyvä nollata tilanne vuoden uurastuksen jälkeen. Illallisen päätyttyä poistutaan jatkoille sepalus auki ja ripsarit poskilla. Karin kanssa onkin ollut pientä silmäpeliä viime vuodet, ja nyt on hyvä sauma kouraista sitä sepaluksesta, kun se pullottaa niin kivasti! Mieskin on kotona jo nukkumassa lasten kanssa eikä se saa koskaan tietää. Sitä paitsi se on pihtari.

Kuulostaako tutulta?

Case-esimerkki 1: Päätän loppuillasta lähteä kotiin ja hyppään taksiin. Yhtäkkiä huomaan saaneeni seuraa. Perheellinen mies, joka asuu täysin vastakkaisessa suunnassa, istuu samassa taksissa kanssani.
”Öö, mitä sä täällä teet?”
”No mä lähdin saattamaan sua!”
”Aijaa..?”
”Niin, kun mä oon nyt tajunnut, miten kiva sä oot. Mä haluisin päästä lähemmäs sua. Miten se onnistuu?”
”Öööö..?”
”Hitto, kun olisin vähän nuorempi ja vapaa. Voi hittojen hitto.”

Samana viikonloppuna on isänpäivä. Mies päivittää Facebookiin, miten onnellinen on, kun vaimo ja lapset tuovat aamupalaa sänkyyn. Vielä toissapäivänä hän oli kovin pahoillaan siitä, että on perheellinen ja varattu.

Case-esimerkki 2: Perheellinen mies pussaa minua suulle.

Case-esimerkki 3: Kihloissa oleva mies hiplaa jalkaani. ”Voi että sä oot ihana.”

Case-esimerkki 4: Naimisissa oleva mies saa itkuraivarit, kun viihdyn toisen miespuolisen kollegan seurassa paremmin kuin hänen. Hän vittuilee meille koko loppuillan.

Case-esimerkki 5: Kaksi perheellistä johtajaa – kutsuttakoon heitä vaikka Irmaksi ja Pauliksi - ottaa tavakseen paneskella keskenään firman juhlissa. He muun muassa hiipivät Irman raskaana olevan huonekaverin viereen panemaan – aivan kuin tämä ei selvin päin ollessaan heräisi siihen, että joku tulee huoneeseen ja ryhtyy kahistelemaan lakanoiden välissä viereisessä sängyssä. Seuraavana vuonna he lukitsevat Paulin huonekaverin koko yöksi ulos hotellihuoneesta ja vetäytyvät sinne harrastamaan seksiä.

Case-esimerkki 6: Naimisissa oleva kolmekymppinen nainen lähentelee lähes kaikkia miehiä jatkoilla.

Case-esimerkki 7: Nipin napin parikymppisen poikaystäväni syliin änkeää firman pikkujouluissa kolmekymppinen nainen, joka yrittää iskeä häntä koko illan täysin tietoisena siitä, että mies on parisuhteessa.

Case-esimerkki 8: Perheellinen yrittäjämies raahaa kaikkiin firman tilaisuuksiin mukaan naispuolisen työntekijänsä. (Sivuhuomautus: Nainen näyttää ihan McGarmiwalta. Sillä erotuksella, että hänellä ei ole mustaa suippoa hattua. Musta pitkä samettimekko, höyhenpuuhka sekä Tylypahka-henkinen kampaus kuitenkin löytyy.) Yöpymistä edellyttävissä tapahtumissa ”salapari” ottaa reippaasti ja salailematta yhteisen hotellihuoneen. Ihanan häveliästä ja hienotunteista. Tai ehkä kuitenkin enemmän vaivaannuttavaa.

Hauskaa pikkujouluaikaa itse kullekin!

3 kommenttia:

  1. - Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.
    - Sä oot niin tiukka etkä osaa heittää vapaalle.
    - Et sä tiedä et pikkujoulujutut pidetään pikkujoulujuttuina eikä niihin arkena palata?
    Näitä kommentteja minä olen kuullut seuratessani muiden juhlamenoja. Mistä meitä hapannaamoja ilonpilaajia oikein syntyy?

    No, totta on että pidän työminäni erillään siviiliminästä: työkaverit on työkavereita. Minulla on itse valitsemani ystäväpiiri siviilissä ja muutakin elämää. Monilla ei tunnu olevan.

    VastaaPoista
  2. Mä olen 46, ollut työelämässä yli 20 vuotta, enkä ole ikinä ollut todistamassa tällaista menoa.

    En väitä, etteikö tällaista olisi, mutta jostain syystä olen osunut työpaikkoihin, joissa toimitaan toisin.

    Nykyisessä työpaikassani on tosin niin vähän miehiä, että pitäisi vaihtaa seksuaalista suuntautumista pystyäkseen pettämään;)

    VastaaPoista
  3. Olen ymmärtänyt, että vastaavanlainen käytös on normisettiä hyvin monissa suomalaisissa työpaikoissa. Joissakin paikoissa ongelma on ratkaistu sillä, että firman pikkujoulut ovat aina avec-juhlat. Kumppanin istuessa vierellä ei ehkä tule vedettyä viinaa samalla tavalla, ja ainakaan jatkot eivät pääty siivouskomerossa suoritettuun panoon kollegan kanssa.

    VastaaPoista