sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Herrasmiehiä, part II

Hengailin eilen erään tasokkaan helsinkiläisen hotellin aulassa muutaman minuutin. Ystäväni yöpyi siellä ja tuli tuomaan minulle tavaraa aulaan. Olin ehtinyt seistä respan edessä ehkä puolisen minuuttia räpläten samalla puhelintani, kun läheisessä sohvaryhmässä lehtiä lukenut mies yhtäkkiä puhutteli minua.

”Hei, tuu tänne! Tuu käymään täällä. Mulla on asiaa.”

Hän puhui todella käskevällä ja töykeällä äänellä. Jatkoin tekstarin näpyttelyä ja tokaisin, etten ole tulossa mihinkään.

”Ei kun kato lähtisit mun kanssa kahville.”

Mies oli möhömahainen ja naamasta päätellen viidenkympin rajapyykin ylittänyt. Töykeästä ja käskevästä äänensävystä johtuen epäilen, että hän piti minua maksullisena naisena. Joku ehkä ajattelee nyt, että hänhän ainoastaan pyysi minua kahville. Juu, mutta kuinka moni kehtaa selvin päin hotellin aulassa klo 19 huudella, että ”paljonko maksaa”. On helpompi kipaista läheiseen kahvilaan tai baariin yhdelle, selvittää finanssiasiat ja mieltymykset rauhassa ja sen jälkeen palata hotellille ja hotellihuoneeseen. Toisekseen seksin ostaminen ja myyminen julkisilla paikoilla on kiellettyä.

Olin pukeutunut polvipituiseen kynähameeseen, jota käytän arkena toimistollakin. Jalassani oli tavalliset talvisaappaat, ei siis mitään nyöreillä varustettua kiiltonahkaa, joka kiipeää polven korkeudelle ja siitä yli. Lisäksi minulla oli vyötärömittainen syystakki – ei kuitenkaan turkista, joka saattaisi viitata itänaapuriin ja siten luoda tiettyä mielikuvaa ammatista (aivan kuin kaikki kyseisen maan edustajat myisivät itseään rahasta...). En tiedä mikä olemuksessani antoi signaalin, että harjoitan maailman vanhinta ammattia.

Suututti. Millä oikeudella panon tarpeessa oleva keski-ikäinen mies kuvittelee, että kaikki naiset ovat rahaa vastaan käytettävissä hänen tarpeitaan varten ja valmiita levittämään jalkansa, kun hän vilauttaa lompakkoaan? Eikö minulla ole oikeutta viettää lauantai-iltaa ilman, että joku tekee minulle ikäviä vihjauksia? Näytänkö halvalta ja epätoivoiselta? Suomi24-palvelussakin näitä rahantarjoajia eksyy profiiliini harva se viikko.

Harmitti. Missä oli rotevarakenteinen poikaystäväni, joka olisi ilmestynyt nurkan takaa, marssinut miehen luokse ja tehnyt selväksi, että ”mun tyttöystävä ei todellakaan lähde sun kanssa kahville”?

Teineille tämä on ilmeisesti arkipäivää. Viime kuun puolella julkaistiin selvitys, jonka mukaan tuntemattomat aikuiset ehdottelevat nuorille seksiä rahaa vastaan keskellä päivää. ”Lähes kaikki hankkeen katupartioiden vuoden aikana tapaamat nuoret ovat saaneet kasvokkain seksin ostoehdotuksia.”

Muistan itsekin vastaavia tapauksia teinivuosilta. Kerran kotitaloni eteen oli pysähtynyt auto, jonka kuljettajan paikalta nousi noin kolmekymppinen mies. ”Hei, mä kävin just äsken pissalla, niin voisitsä tulla ravistelemaan”, hän naureskeli. Keski-ikäinen mies halusi ottaa kuvan takapuolestani ja tarjosi tästä ilosta minulle palkkioksi 50 markkaa. Hän esitteli ”näyttökansiotaan”, joka oli täynnä takapuolten kuvia. Kuvatuilla oli sentään housut jalassaan. En suostunut.

Istuimme kaverin kanssa Mäkkärissä ikkunapaikoilla. Ikkunan taakse ilmestyi mies, joka yritti kurkkia hameidemme alle. Toinen mies tuli kyselemään meiltä, olemmeko lesboja ja käytämmekö kaksipäistä dildoa sänkyleikeissä. Olimme 14-vuotiaita.

Keski-ikäinen mies yritti houkutella minua kotiinsa, kun olin 12-vuotiaana menossa soittotunneille musiikkiopistoon. ”Tykkäätsä musiikista? Mulla on paljon kivaa musiikkia, voisit tulla mun luokse kuuntelemaan.” Saman ikäsarjan edustaja tuli kyselemään haluanko nähdä hänen pippelinsä, kun olin koulumatkalla 11-vuotiaana. Oli talvi ja pilkkopimeää, missään ei näkynyt muita ihmisiä. Tilanne oli jokseenkin pelottava ja mies aggressiivisen oloinen. ”Häh? Haluutko? Häh? No haluutko nähdä?” Juu, en halua.

Suomalaiset parjaavat muslimitaustaisia kulttuureita lapsi- ja teinivaimoista. Vaan kyllä se sakkoliha tuntuu suomalaisellekin miehelle kelpaavan. Omassa nuoruudessani tapauksia oli niin paljon, että jos muut ovat kokeneet ahdistelua samassa mittakaavassa, kyse ei edes ole täysin marginaalisesta ilmiöstä. Tähän viittaa myös tämänvuotinen nuorten keskuudessa tehty selvitys. Pitäisiköhän ensin puhdistaa oma pesä ennen kuin lähdetään osoittelemaan sormella muita?

18 kommenttia:

  1. Odotin kerran kaupungin keskustassa ystävääni, jonka oli määrä noutaa minut autolla sovitusta paikasta. Ennen hänen saapumistaan vastaan tuli joukko saksalaisia miehiä, jotka tulivat tarjoamaan rahaa ja kyselemään paljonko maksan. Kello oli silloin noin 9 illalla ja vaatetukseni oli aivan normaali toppatakki ja talvisaappaat. Miksi jotkut miehet ajattelevat automaattisesti, että kadun kulmassa seisova nainen on kaupan?

    Ja toinen tarina: Mieheni törmäsi kerran keskellä päivää tyttöjen teiniporukkaan. Tytöt pyysivät häneltä autokyytiä, josta he vastapalvelukseksi tarjosivat seksiä. Kauppoja ei tullut ja mieheni poistui hämmästellen paikalta. Teinitytöt eivät nykyään ainoastaan pukeudu halpamaisesti, jotkut heistä valitettavasti myös käyttäytyvät niin. Tämä ei ainakaan paranna miesten käsitystä siitä, että jokainen nainen olisi kaupan.

    VastaaPoista
  2. Asian kääntöpuoli on, että ei tarvitse kauaa kysellä kun jollekin raha kelpaa. Yökerhossakin voi kulkea daamin luota toiselle, ei tarvitse käyttää aikaa hurmaamiseen ja juottamiseen, vaan yksinkertaisesti kysyy. Useimmat eivät lähde, mutta eihän sitä tarvitse kuin yhden, joka lähtee.

    Kun kuulin tällaisesta ehdottelusta ensi kerran en ollut uskoa korviani. Sitten yksi ilta tuttu vinkkasi yhden miehen juuri käyneen kysymässä häneltä. Kävin sitten (ihan kohtealiaasti) jututtamassa heppua, hyvin pukeutunut liikemiestyyppi. Hän sanoi, että hän maksaa mielummin jollekin satunnaiselle kuin ammattilaiselle, piti sitä mukavampana ajatuksena ja turvallisempana, eikä kuulemma ole koskaan jäänyt ilman.

    VastaaPoista
  3. " Teinitytöt eivät nykyään ainoastaan pukeudu halpamaisesti, jotkut heistä valitettavasti myös käyttäytyvät niin. Tämä ei ainakaan paranna miesten käsitystä siitä, että jokainen nainen olisi kaupan."

    Anteeksi, mutta minun on ihan pakko kommentoida tuohon kommenttiin.

    Jos teinitytöt nykyään tai minä historian aikana tahansa tarjoavat seksiä vastapalveluksena johonkin, se mielestäni enemmän kertoo sen aikakauden ja yhteiskunnan aikuisista, kuin teinityttöjen halpuudesta ja naisten imagokysymyksestä miesten silmissä.

    Tuskinpa nämäkään teinitytöt vuosia sitten suloisina pikkutyttöinä suunnittelivat, että hei, minusta tulee muutaman vuoden päästä halpamaisesti pukeutuva teinilutka, joka hyväksikäyttää miehiä seksin avulla.

    Kyllä siinä välissä on jotain mennyt pahasti pieleen. Aikuisten toimesta.

    On mielestäni todella surullista, jos se on näiden hyväksikäytettyjen lasten vastuulla, että minkälaisenkohan kuvan miehet mahtavat heidän takiaan saada naisista yleensä.

    Eiköhän se ole ihan jokaisen aikuisen itsensä vastuulla, että minkälaisen kuvan toisista ihmisistä ja ihmisarvosta muodostaa.

    VastaaPoista
  4. Niin, ja piti vielä sanomani alkuperäiseen kirjoitukseen, että ihan samoja kokemuksia kirjoittajan kanssa nuoruudesta ja ihan näin aikuisuudestakin.

    Viime viikonlopulta viimeisin. Teki todella mieli sylkäistä päin naamaa ja oksentaa sen päälle.

    Mutta mitäpä se olisi hyödyttänyt. Kuten tuosta Tapsankin kertomuksesta huomaa, joillakin ihmisillä on vaan lähtökohtaisesti tietynlaiset asenteet, eikä niitä kukaan muu pysty korjaamaan kuin se ihminen itse.

    VastaaPoista
  5. Noomi, se oli vain oma mielipiteeni, etten ymmärrä näitä miehiä, mutten ymmärrä myöskään niitä teinejä, jotka käyttäytyvät kuten käyttäytyvät. Vanhemmathan lapsilleen vaatteet ostavat, siinä mielessä olen samaa mieltä kyllä, että aikuisten vastuullahan se on. Mielenkiintoista olisi vain tietää, mikä angsti ajaa teinitytöt pukeutumaan halpamaisesti. Muoti vissiin. Ainakaan toistaiseksi en usko vanhempien kuitenkaan laittavan sanoja heidän suihinsa.

    Olen huolissani tästä ilmiöstä, jonka vuoksi sitä niin monesti olen miettinyt.

    VastaaPoista
  6. Minustakin vastuu on aina aikuisella. Siinäkin tilanteessa, että teini itse tyrkyttää itseään viinaa tai autokyytiä vastaan.

    Minäkin pukeuduin paljastavasti yläasteaikoina kuten monet muutkin. Muodissa oli tuolloin tiukat napapaidat, jotka paljastivat vatsan kokonaan. Pukeutumisella haetaan tuossa iässä huomiota, mutta se ei tarkoita sitä, että haluaa tulla raiskatuksi tai ahdistelluksi tai saada tarjouksia keski-ikäisiltä miehiltä.

    Katsoin takavuosina telkkarista oksettavan dokumentin, jossa toimittaja soluttautui tanskalaisiin pedofiili-piireihin vaatteisiin piilotetun kameran kanssa. Dokumentissa esitettiin pedojen tapaamisissa salaa nauhoitettuja keskusteluja. He puhuivat 5-vuotiaista lapsista kuin katuhuorista. Lapset kulma itse haluavat seksiä ja tyrkyttävät itseään. Teini-ikäinen on toki eri asia kuin 5-vuotias, mutta siinäkään iässä ihminen ei vielä tiedä, mikä on omaksi parhaaksi ja mikä ei. Meidän aikuisten pitäisi tietää paremmin.

    Tapsa, mielenkiintoista kuulla, että yöelämässä (ja netissä?) liikkuu noin rahankipeitä naisia. Ilmankos 24:ssakin liikkuu yrittäjiä. Sinänsä ymmärrän tuota herraa, joka kokee epämiellyttävänä ammattilaisten käyttämisen ja on sen vuoksi päätynyt kokeilemaan onneaan ravintolassa. Ei kai se ole tyhmä, joka pyytää ja vielä saa haluamansa..

    VastaaPoista
  7. Jotenkin tämä aihe on minusta niin surullinen ja ällöttävä, että on tosiaankin vaikeaa löytää oikeita sanoja kuvaamaan koko asiaa.

    Tuo kuvauksesi tuosta dokumentista juurikin kuvastaa sitä sairasta mielenlaatua niin hyvin, että enemmän tulee vain sellainen olo, että äkkiä silmät ja korvat itseltä kiinni - pysy poissa paha maailma, en halua tietää enempää. :(

    Mutta valitettavasti tuo on vaan niin arkipäivää aivan liian monelle.

    Ja se on todellakin niin niin sairasta, että jotkut teinit kokevat oman arvonsa yhtä suureksi, kuin autokyyti seksistä. Ja se ei ole niiden teinien vika, vaan aikuisten heidän elämässään.

    VastaaPoista
  8. Tarkennetaampa vielä, että minä puhuin aikuisista naisista, jotka pääsevät yökerhoihin. Lapselle ehdottelu on mielestäni täysin edesvastuutonta, vaikka lapsi sitten olisi 16-vuotias, kännissä, napa paljaana ja mielestään niiiin aikuinen.

    @Hannerika: Tunnen teini-ikäisten tyttöjen vanhempia, jotka ovat täysin helisemässä lastensa kanssa. Jos lapsi ei saa haluamiaan vaatteita niin sitten ne vaikka varastetaan. ...tai sitten ostetaan - ja arvaatko miten rahat hankitaan? Kummassakin tapauksessa on ehkä kuitenkin kivempi ostaa pyydetynlaiset vetimet, jos perheen talous sen sallii. Vaikea minun on mennä sanomaan ettei saisi.

    Minä pidän syyllisenä kulttuuria ja sitä heijastelevaa mediaa. Mikä onkaan parempi tapa lyödä läpi mediassa kuin ryhtyä jonkun salarakkaaksi tai ainakin bikinimalliksi. Reality-sarjoissakin seksi on avain huomion saamiseen. Kuka näitä iltapäivälehtiä ja seiskapäivää oikein lukee? He tätä rahoittavat.

    VastaaPoista
  9. Tapsa, aivan. Itse olen sitä mieltä, ettei kaikesta voi aina syyttää vanhempia.

    VastaaPoista
  10. Olen Noomin kanssa täysin samaa mieltä.
    Kyllä vain vanhemmissa on se suurin syy. Rakkaudettomuus ja tunne siitä ettei ole arvostettu ajaa epätoivoisiin tekoihin.

    Surullisinta tässä on se, etteivät aikuiset suostu tätä näkemään. Kipeäähän se tekee.

    Alkuperäiseen tekstiin:
    Aivan samoja kokemuksia nuoruusajoilta. Ensimmäiset ehdotukset kuulin varmaan siinä 10 vuotiaana.

    Isla

    VastaaPoista
  11. Tuskin minunkaan äitini oli mielissään, kun teini-ikäisellä tyttärellä oli yllään piukka napapaita ja tiukat farkut. Mutta kuten Tapsa totesi - minkäs teet. Itse en olisi lähtenyt vaatteita varastelemaan, mutta sain hoitaa vaateostokseni omin päin, sillä sain käyttööni tietyn määrän rahaa kuukaudessa, jolla minun piti tehdä kaikki tarvittavat hankinnat ruokaa ja suurempia hankintoja lukuun ottamatta. Eipä siinä sitten ollut paljon vanhemmilla sanomista, kun kauppakassista paljastui vaatteita, jotka näyttivät pesussa kutistuneilta.

    Teini-ikäisellä, joka myy itseään rahasta, ei ole asiat kunnossa. Taustalla voi olla rikkinäinen perhe tms. mutta joka tapauksessa nuori ihminen (lähes lapsi vielä) ei tämmöistä tee, jos kaikki on hyvin. Muistan vielä hyvin omasta nuoruudestani, että sen ikäiselle seksi oli toki kiinnostava, mutta myös pelottava asia.

    VastaaPoista
  12. @Sinkkuelämää: Osaatko kertoa miksi halusit pukeutua niin? Nyt aikuisena ymmärrät, miltä se poikien/miesten silmissä näyttää.

    Kukaan ei ole vielä tunnustanut minulle _itse_ pukeutuneensa liian nuorena paljastavasti, joten en ole myöskään voinut kysyä tätä aiemmin.

    Toisaalta ymmärrän lutkamarssin ajatuksen, että kukin saa pukeutua siten kuin haluaa, eikä se silti anna oikeutta ehdotella tai kosketella. Toisaalta pukeutumalla vähän vähemmän provosoivasti voisi välttää suurimman osan häirinnästä. Siinä mielessä kyse on valinnasta.

    Se kanadalaisen poliisin kommentti, josta koko lutkamarssi lähti liikkeelle, kuulostaa kovin erilaiselta, jos sen sijoittaa eri yhteyteen: "Mielestäni suomalaisella miehellä on synnynnäinen oikeus kantaa lompakkoaan perstaskussa (ja sammua Viipurin asemalle)." Jos joku sen lompakon varastaa niin hän tekee mielestäni väärin, niin ei saa tehdä. Silti näen vikaa myös miehen käytöksessä, vaikka en tuota syntymäoikeutta kieltäisikään.

    VastaaPoista
  13. Huomion hakemistahan se on, kuten jo aiemmin kommentoin. Lähinnä kuitenkin omanikäisiltä pojilta - vanhempien miesten (=20-vuotiaat ja siitä ylöspäin) huomio oli lähinnä hämmentävää ja yököttävääkin.

    Teini-ikäinen ei tajua, miten härskiltä vesirajahame tms. näyttää. Tässäkin valossa erityisesti aikuisten tulisi ymmärtää, miten lapsia tulee kohdella - vaatetuksesta riippumatta. Samanikäiset pojat ovat asia erikseen.

    Tänään julkaistiin Finlandia-ehdokkaat ja aihepiiriä sivuaa ilmeisesti Laura Gustafssonin Huorasatu. En ole lukenut sitä vielä, mutta täytynee ottaa se listalle.

    VastaaPoista
  14. "Teini-ikäinen ei tajua, miten härskiltä vesirajahame tms. näyttää."

    Tuo on just se pointti.

    Siinä iässä moni on lähinnä haltioitunut omasta ihmeellisyydestään, eikä vaan tajua sitä, että miltä se ulospäin (joidenkin mielestä) vaikuttaa.

    Olen jossain vaiheessa toiminut opettajana ja on todella vaikeaa yrittää selittää teini-ikäisille tytöille, "että kuulepas, jos paljastelet vähääkään tai pukeudut liian naisellisesti, niin noi pojat käsittää sen niin, että sinä ole antamassa niille saman tien".

    Kun ei se tyttö siellä päässään ajattele sitä asiaa noin, se vaan ajattelee, että vau, minä haluan näyttää superhyvältä ja näytänkin, ja se on mahtavaa ja hienoa ja oho, saanpas minä aikamoisia reaktioita aikaan noissa pojissa. Ja siihen liittyy myös sekin aspekti, että kaiken sen hämmenyksen keskellä, se tyttö yrittää määrittää omaa seksuaalisuuttaan naisena, eikä tyttönä.

    En itsekään kekkuloi provosoivat vaatteet päällä missään, (juuri siitä syystä, että samantien joku äijä luulisi sen tarkoittavan sitä, että haluan sen ja kaikkien muidenkin kanssa seksiä), mutta joskus sitä miettii, että entä sitten. Jos vaikka laittaisikin minihameen ja nahkabootsit, niin eikö sitä joskus edes voisi joku mies ottaa vaan siltä kannalta, että se on ton naisen mielestä muotia, tai se on sen henkilön mielestä hauskaa tai what ever, eikä siltä kannalta, että nyt toi nainen haluaa munaa.

    VastaaPoista
  15. @Anonyymi: Miten naiset sitten pukeutuvat halutessaan munaa? Kyllä sitäkin tapahtuu. Olen itse ollut seuraamassa kun tytöt laittautuvat iltaa varten ihan "se" mielessä. Miten miehet voivat ravintolan hämyssä ja melussa erottaa koska joku on hauska&muodikas ja koska puutteessa?

    Koska velvoite aloitteen tekoon on miehillä, niin miesten kannalta on paljon parempi strategia tulkita kaikki signaalit seksuaalisiksi, koska silloin ei tule päästäneeksi käsistään yhtään tilaisuutta.

    VastaaPoista
  16. Aaa... no toi kyllä selittää aika paljon taas miesten ajattelumaailmasta. Mutta huom, tuossa onkin kyse ravintolasta, jonne lähtökohtaisesti mennäänkin hakemaan seuraa.

    Toinen asia on sitten se, että jos laittaa töihin, kauppaan tai minne tahansa muualle paljastavampaa tai tyköistuvampaa vaatetta päälle.

    Itse en tunne sellaista käsitettä päässäni, että pukeutuisin ravintolaan lähtiessäni niin, että haluaisin munaa, koska no - en ole koskaan sieltä sillä mielellä ketään etsinyt, joten olen jäävi vastaamaan ilmeisesti.

    Mutta - usein pukeudun naisellisesti kyllä muuten esim. töihin. Korkkarit, kynähame, hyvin leikattu paitapusero, muttei koskaan paljasta pintaa. Tuota samaa asiallista linjaa olen käyttänyt muuallakin. Ja siltikin, ihan tuo mielestäni erittäin asiallinen linja on riittänyt alkuperäisen kirjoittajan kertomien reaktioiden herättämiseen vastakkaisessa sukupuolessa.

    Todella ihmeellisiä ehdotuksia on tullu kuultua, joten eiköhän se ole vaan niin, että tietyt yksilöt ajattelevat tietyllä tapaa naisista, oli heillä sitten mitä tahansa päällänsä ja varmasti löytyy niitäkin naisia, jotka kokevat oikeudekseen ehdotella mitä vaan myös miehille.

    Työkaverit ovat kertoneet kokemuksiaan, kuinka vanhemmat naiset ehdottelevat härskejä ja puristelevat perseestä.

    Mutta kiitos tuosta selventävästä pointista, että miehet lähtökohtaisesti ajattelevat juuri noin ravintolassa olevista naisista. Tuo selittää todella paljon. (Eikä siis tuo ollut mitään ironiaa).

    -A

    VastaaPoista
  17. @A: Kyllä ravintolaan voi mennä ihan tanssimaan tai viettämään aikaa kavereiden kanssa, ei seuraa hakemaan. Kyllä (esimerkiksi varatut) naiset voivat lähteä pitämään hauskaa ilman sen kummempia taka-ajatuksia. Siitä huolimatta vedetään päälle niin rohkeat vaatteet kuin suinkin kehdataan. Ja sitten loukkaannutaan kun vanhoilta äijiltä on silmät pudota päästä. Jotenkin miesten pitäisi kyetä arvaamaan jokaisesta naisesta mikä oli se alkuperäinen ajatus. Tähän ikään mennessä en vain ole tavannut yhtään luotettavaa kommunikointimenetelmää, joka perustuisi telepatiaan. Harmi.

    Totta on sekin, että joillekin miehille naiset ovat vain käveleviä panopuita, heidän mielestä aina pitää/kannattaa yrittää - varsinkin ravintolassa. Ei kuitenkaan kaikki miehet. Kaikki miehet tai kaikki naiset eivät muodosta yhtenäisiä joukkoja. Kummastakin ryhmästä löytyy törppöjä riittämiin.

    VastaaPoista
  18. Voisiko naisten oma käytös vaikuttaa? Pukeutumisen lisäksi?
    Olin tyttökavereiden kanssa ulkona. Mieheni sekä ystäväni kehuivat, että näytin tuona iltana tavallistakin kauniimmalta. Heh, olivat kohteliaita varmaan, mutta olin tosiaan panostanut meikkiin, hiuksiin ja vaateetkin oli tosi nätit (eivät kuitenkaan paljastavat).
    No, koko illan aikana ei kukaan mies tullut juttelemaan tai ehdottelemaan minulle yhtään mitään. Ei kummassakaan ravintolassa, joissa olimme.
    Ja sormusta ei myöskään ollut sormessa, se oli korjattavana.
    Miksi kukaan ei tullut "yrittämään" minua? En saanut mitään ehdotuksia keneltäkään.
    Ei sen puoleen, että olisin sitä halunnutkaan, se ei ollut tarkoitukseni.
    Mutta siis, voiko se naisten käyttäytyminen, mahdollinen pikkuflirttailu johtaa siihen, että miehille syntyy vääriä käsityksiä, mitä se nainen haluaa?
    Vai oliko "pelastukseni" se, että vaikka miunulla oli korkeat korkokengät, vaatteeni olivat hyvännäköiset, naiselliset, ne ei näyttäneet paljasta pintaa?

    VastaaPoista