tiistai 17. tammikuuta 2012

Taito lukea rivien välistä

Miehet eivät osaa lukea muiden ihmisten kehonkieltä. Tai ainakaan naisten. Ja jos lukevatkin, lukevat sitä väärin.

Pääsin lauantain baari-illassa kokemaan useammankin epämiellyttävän lähestymisyrityksen epämiellyttävien ihmisten taholta. Yksi miehistä takertui seuraamme kärpäspaperin tahmeudella. Hän puhui niin paljon, että väliin oli mahdotonta tokaista pakolausetta, kuten ”lähdemme vessaan” tai ”nyt on pakko päästä tanssilattialle” tai ”oli kiva jutella, mutta me siirrytään nyt tuonne muun seurueen luokse”. Tuijottelimme seinille, lattiaan ja kattoon. Välillä nöykyttelimme kohteliaasti. Kieltäydyimme tanssikutsusta emmekä halunneet antaa hänelle puhelinnumeroamme. ”Ehkä sähköpostiosoite sitten?”, mies kysyi. Herää, pahvi.

Kun seuraava parivaljakko hyökkäsi kimppuumme, olin jo valmiiksi torjuvan näköinen. Puristin drinkkilasia rintaani vasten enkä hymyillyt. Mies osasi lukea kehonkieltäni. ”Tiedäksä mitä tommonen asento tarkottaa, kun sä puserrat tota lasia tolleen?”. No? ”Se tarkottaa, et sä oot varautunut ihminen.” Wroooong! So wrong. Olen varautunut vain sinun seurassasi. Koska en halua jutella kanssasi. Enkä kenenkään muunkaan urpon. Kun kiinnostava ihminen lähestyy minua, en risti käsiä rinnalleni enkä puserra lasia henkeni kaupalla rintaa vasten. En tuijota seinille tai kattoon vaan katson suoraan silmiin ja hymyilen, lähden ehkä tanssimaankin, jos pyydetään.

Pidin samana iltana silmäpeliä ainakin parin tunnin ajan söpön miehen kanssa. Yhtäkkiä mies lopetti. Hän ei enää kuikuillut suuntaani. Toista naistakaan hän ei löytänyt, sillä hän keskittyi loppuillan ajan pelkästään kaveriporukkaansa eikä enää katsellut ympärilleen. Ajattelin kuitenkin kokeilla kepillä jäätä.

Menimme seisomaan metrin päähän miehestä ja katselin häntä sivusilmällä. Ei reaktiota. Miehen kaveri ryhtyi juttelemaan minulle, ja miehen olisi tässä vaiheessa ollut helppo kääntyä puoleemme ja avata suunsa. Hän ei tehnyt sitä. Sen sijaan hän risti kätensä rinnalleen ja katseli poispäin meistä ja lähes käänsi meille selkänsä. Tekeekö kiinnostunut ihminen näin? Ei. Kaveri yllytti minua sanomaan miehelle jotain. ”Keksi nyt joku laini. Joku pelinavaus. Kyllä tää kortti kannattaa katsoa.” Katso sen kehonkieltä, totesin. Ajanhukkaa. ”No joo, olet ihan oikeassa. Ei se taida olla kiinnostunut.”

Jätin tökeröt iskurepliikit väliin – ei niinkään sen takia, että olisin kokenut nolaavani itseni, kun olisin todennäköisesti saanut pakit – vaan sen takia, että torjuvalta näyttävä ihminen ei halua tulla häirityksi enkä halunnut aiheuttaa miehelle samanlaista tunnetta, jonka olin itse joutunut illan aikana kokemaan useaan otteeseen meitä häirinneiden miesten taholta.

Tässäpä ihan muutama vinkki miehille ensi viikonlopun baari-iltaa varten:
  • Jos nainen on ristinyt kätensä rinnalleen, hän ei halua tulla häirityksi. Ei sinun, eikä kenenkään muunkaan urvelon taholta. Älä turhaan pinnistele keksiäkseni repäisevää iskurepliikkiä. Se ei tule toimimaan. Etsi toinen nainen, jonka kehonkieli on avoimempi.
  • Jos naisen kehonkielessä ilmenee torjuvia eleitä, kun puhut naisen kanssa, hän ei todennäköisesti ole varautunut ihminen. Hän ei vain ole kiinnostunut sinusta. Älä kiusaa naista enempää. Hän pohtii parhaillaan, miten pääsisi sinusta siististi eroon. Hän ei edes kuuntele, mitä puhut. Kiitä kauniisti seurasta ja siirry eteenpäin.
  • Jos nainen katselee puhuessasi muualle kuin sinuun, hän ei ole kiinnostunut sinusta. Move on.
  • Jos nainen nyökyttelee yksinpuhelusi aikana ja hymyilee pienesti, hän ei ole kiinnostunut sinusta. Hän ei vain halua olla töykeä. Mikäli hymy ei ole aito ja ulotu silmiin asti, hän yrittää vain olla ystävällinen. Ota vihjeestä vaarin ja kerää kimpsusi ja kampsusi.
  • Jos naiset ilmoittavat, että heillä on tyttöjen juttu kesken, he eivät ole kiinnostuneita sinusta. Eivätkä kaveristasi. Inttäminen ei auta asiaa. Äläkä sitten suutu, kun jatkat inttämistä ja lopulta joku sanoo sinulle, että voisitko painua v...uun. Ja tässä vaiheessa sinun on siis viimeistään aika painua v...uun.
  • Jos nainen ei halua lähteä tanssimaan kanssasi, hän ei ole kiinnostunut sinusta. ”Mä en just nyt jaksa”, ”mulla on jalat kipeet” ja ”mä en osaa tanssia”, ovat tekosyitä. Esitä kutsusi jollekulle toiselle.
  • Jos nainen ei anna sinulle puhelinnumeroaan, hän ei ole hysteerisen tarkka yksityisyydestään. Hän ei vain ole kiinnostunut sinusta. Siirry seuraavaan.
  • Jos menet tanssilattialla heilumaan ventovieraan naisen viereen ja hän kääntää sinulle selkänsä, hän ei ole kiinnostunut sinusta. Kiertäminen kasvopuolelle ei auta asiaa. Hän ei siitä huolimatta kiinnostu sinusta. Häntä ärsyttää, että tulet pilaamaan biletysfiiliksen ja hyvän biisin, johon hän yrittää keskittyä ystävänsä kanssa. Älä ole ilonpilaaja, vaan jätä naiset rauhaan ja keskitä huomiosi muualle.
  • Jos tarraat naista kädestä hänen ohikulkiessaan ja hän jatkaa tästä huolimatta matkaansa ja yrittää repiä itseään irti otteestasi, hän ei ole kiinnostunut sinusta. Otteen koventaminen ei auta asiaa. Jos hän on riittävän temperamenttinen, hän vetää sinua lättyyn tai kaataa juomansa päällesi. Jos ei, hän riuhtaisee itsensä irti ja valittaa kaverilleen, että joku urpo kävi häneen käsiksi. Sitten naiset päivittelevät yhdessä, mikä mulkero olet ja voit olla varma, että kumpikaan heistä ei lähde luoksesi yöksi. Eikä anna sinulle numeroaan.

19 kommenttia:

  1. Voisko keksiä jotain uutta? Sellaista mitä ei ole käyty blogeissa ja satoja kertoja läpi. Varhaiskeski-ikäisellä naisella ei hirvittävästi olisi varaa nirsoilla, koska silloin jäät kokonaan todennäköisesti kokonaan ilman. Käveleviä "sampleja" asiasta on Pk-seudulla riittävästi.

    VastaaPoista
  2. Ikävä kyllä havainnot osoittavat, että ne herkät, tuumailevat miehet jäävät useammin ilman. Paras flaksi käy niillä, jotka sokeasti yrittävät jokaista liikkuvaa maalia. Yksi selitys on se, että ne tuumailijat saattavat tulkita signaaleja väärin ja jättää lähestymättä naista, joka olisikin otollinen. Toinen selitys on jännittäminen. Pohdiskelun aikana saattaa jäätyä niin pahasti, ettei lähestymisestä sitten tulekaan mitään. No, joka tapauksessa uskon, että kyse on eri miestyypeistä, eikä siirtyminen kategoriasta toiseen ole ainakaan helppoa, jos nyt ollenkaan mahdollista.

    Et ole yksin ongelman kanssa. Tämä tuli vastaan toisaalla, mutta sopii tähän kuin nenä päähän. Jennalla on muitakin hyviä klippejä, joskaan ei kaikki.

    P.S. Oletko lueskellut maileja?

    VastaaPoista
  3. Anonyymi: "varhaiskeski-ikäinen nainen" - ah, miten ihanan ilkeää! Elämän tarkoitushan on pariutuminen, joten minun pitää tosiaankin laskea rimaa huomattavasti, ettei kuvailemasi tragedia toteudu. Se olisi hirvittävää. Vähintääkin voin pariutua jonkun ei-niin-kiinnostavan kanssa siksi aikaa, että saan väkerretyä lapsen hänen kanssaan. Ainahan sitä voi sitten erota, kun ei enää nappaa. Ei se niin tärkeää ole, onko tunteita jotakin ihmistä kohtaan. Tai sitä paljon puhuttua ilotulitusta. Parisuhde on itseisarvo, ei se, onko ihminen onnellinen.

    Lauantainakin oli tarjolla ehdokkaita, joihin olisin varmaan langennut, jos en olisi niin nirso. Hieltä haiseva maahanmuuttajamies, joka ilmoitti, ettei hänellä ole opiskeluiden vuoksi aikaa parisuhteelle ja etten ole hänen tyyppiään, mutta hän haluaisi tavata, jotta voisin opettaa hänelle suomea. Minua about 10 vuotta nuorempi poika, joka asuu maakunnassa, mutta on tulossa kesätöihin Helsinkiin. Ja joka oli oudoimpia ihmisiä, joita olen koskaan tavannut. Mutta hei, ei se mitään! Olisi vaan pitänyt antaa numero molemmille ja pyrkiä saamaan kasaan kesähäät ensi kesälle.

    Mitä blogini aihealueisiin tulee, sinulla on varmasti paljon hyviä ajatuksia siitä, mistä voisin tulevaisuudessa kirjoittaa? Ja todettakoon, että sinkkujen elämä pyörii tiettyjen asioiden ympärillä, joten sen vuoksi kaikki sinkkublogit päätyvät valitettavasti käsittelemään samoja aihealueita. Suomesta löytyy tuhansia tai kymmeniätuhansia blogeja, joten etköhän sinäkin löydä niiden joukosta mieleisesi.

    Tapsa: Näinhän se taitaa valitettavasti olla, että kun riittävästi ampuu, niin joskus tulee osumakin. Tyttöjen iltaa viettäville naisille tämä on usein hieman rasittavaa, erityisesti tyypit, jotka eivät pyydettäessäkään suostu poistumaan paikalta.

    Olen lukenut mailit, mutta valitettavasti olen (taas) niin kiireinen, etten ole ehtinyt vastailemaan. Kun illalla on kaksi vaihtoehtoa - päivittää blogia, jota ei ole ehtinyt päivittämään yli viikkoon tai vastata maileihin, päädyn yleensä valitsemaan ensin mainitun :) Yritän kuitenkin ryhdistäytyä mailien suhteen lähipäivinä :)

    VastaaPoista
  4. Tästä aiheesta on tullut juteltua pelimies-kaverini kanssa. Hänellä on hupaisa tapa sanoa, että naiset eivät vain tiedä vielä olevansa kiinnostuneita siinä vaiheessa, kun hän menee juttelemaan. Eli toisin sanoen, kyllästyneeltä näyttäminen ei aina tarkoita ei. Jotkut saattavat ottaa sen haasteena.

    Mutta kaverini kanssa olen samaa mieltä siitä, että ei ihan kuka tahansa perusjamppa kuitenkaan voi jäätä murtaa.

    Olen samaa mieltä Tapsan kanssa siitä, että niillä käy flaksi, jotka tarpeeksi röyhkeästi käyvät päälle ja ampuvat niin moneen maaliin kuin pystyvät. Joku aina ennemmin tai myöhemmin haksahtaa, vaikka torjuntojakin varmasti tulee. Eihän se varmasti naisten mielestä kovin ihanaa ole, kun törpöt eivät osaa lopettaa, mutta törpöt ovat todenneet sen toimivaksi.

    VastaaPoista
  5. Siitä on sata vuotta kun olen viimeksi ollut baarissa sinkkuna ja miehiä iskemässä. Muistan silti elävästi sen, miten älytöntä oli yrittää iskeä naista analysoimalla ja arvostelemalla tätä.

    Mua aikoinaan nimiteltiin muun muassa kylmäksi, varautuneeksi ja huumorintajuttomaksi. Ehkä ominaisuudet pitivät paikkansa, ehkä eivät, mutta en taatusti kiinnostu miehestä, joka näkee minusta ensisilmäyksellä pelkät viat. Tai ehkä ne sällit ajatteli, että siltä istumalta muutun lämpimäksi, avoimeksi ja huumorintajuiseksi;)

    VastaaPoista
  6. Ensimmäinen kommentti oikein kerjää lisäkommentteja. Voiko tuohon "Voisko keksiä jotain uutta?" -kysymykseen vastata muuta kuin: Hyvä anonyymi, joka huutelet sieltä anonyymiytesi takaa, vaihda kanavaa.

    VastaaPoista
  7. Itsellä samanlaisia kokemuksia kuin Nukkavierulla. Miehet usein baarissa takertuvat vakavuuteeni ensin päiviteltyään, miten voin olla sinkku. Baarissa pitäisi ilmeisesti aina hymyillä, myös silloin, kun odottaa kaveria yksin sohvalla istuskellen. Pitäisi lisäksi näyttää siltä, että on tarjolla ja avoin kaikille mahdollisille ehdotuksille. Koska tämä ei päde kohdallani, olen jääkuningatar, hymytön, tylsä. Ei oikein innosta jatkaa keskustelua, jonka lähtökohtana on haastaa toinen negaation kautta.

    VastaaPoista
  8. Nukkavieru ja Satu: Samaa mieltä. Mitä tahansa olet myymässä toiselle ihmiselle, oli se sitten itseäsi tai kännykkäliittymää, negatiivinen aloitus ei tee keneenkään vaikutusta. Tai ainakaan minuun.

    Hannerika: Anonyymit kommentoijat ovat parhaita! ;-) Ei tarvitse noudattaa netikettiä ja voi trollata ihan rauhassa. On surullista, miten nettiaikakaudella ihmiset ovat tyystin unohtaneet, että ruudun toisella puolella on ihminen, joka niitä kommentteja ja viestejä lukee. Ja sillä ihmisellä on tunteet. Tämän tason kommentteja harvoin heitellään kenellekään päin naamaa.

    Sika Mieheksi: Olet varmastikin oikeassa. Oikeista naruista vetelevä mies saattaa saada ne kädet putoamaan rinnalta, mutta kuten totesit, tähän eivät kaikki pysty. Tämä on pelimiesten hommia :)

    VastaaPoista
  9. Itse olen todella huono rivien välistä lukija mies, varsinkin humalassa.
    Olisikohan vaikean esittämisellä jotain tekemistä miesten käytösten kanssa? Miehet ovat kuulleet jostain, että naiset tykkäävät esittää vaikeampia ja kylmempiä kuin ovatkaan. Miehet eivät osaa tehdä eroa vaikean esittämisen ja kiinnostuksen puutteen välillä. Humalassa se onkin joskus hankalaa.
    Sitäpaitsi, voivathan naiset muuttua kiinnostuneiksi juotuaan vähän enemmän.

    VastaaPoista
  10. Sekoitan soppaa vähän lisää.

    Olen nainen ja kun sanon, että on tyttöjen juttu kesken, tarkoitan sitä. Saatan silti olla kiinnostunut, mutta ehkä vähän myöhemmin.
    Saatan seistä kädet ristittyinä rinnalle, kun minulla on kylmä. Saatan siis tarvita lämmittäjää. :)
    En välttämättä lähde tanssimaan oli pyytäjä kuka tahansa sillä tanssin vain hyviä biisejä.

    Kerron itse hyvin suoraan, mutta ystävällisesti, jos en ole kiinnostunut. Mutta on kyllä valitettava tosiasia, että joillekin viesti ei vain heti mene perille. Eihän siinä auta sitten muu kuin vääntää ratakiskoista.

    Isla

    Isla

    VastaaPoista
  11. Soppa on nyt todellakin sekaisin :D Jos olen kiinnostunut jostakin miehestä, mutta tanssilattialla soi parhaillaan huono biisi, kerron suoraan asiasta ja samalla ilmoitan, että voisin lähteä tanssimaan myöhemmin. Enkä häädä miestä pois, vaan voin vaikkapa ehdottaa, että lähdemme yhdessä baaritiskille. Jos totean, etten oikeastaan pidä tanssimisesta ja näytän samalla torjuvalta (esim. katselen aivan muualle miehen puhuessa), tämä on aika voimakas signaali ainakin minulta, että mies voisi siirtyä seuraavaan.

    Itkevät ja ruinaavat miehet voisivat miettiä vaikkapa seuraavaa kuvitteellista tilannetta, joka saattaa herättää samanlaisia (negatiivisia) tuntemuksia, joita he herättävät naisille inttäessään ja häiritessään heitä baarissa: Seisot aina perjantaisin töiden jälkeen bussipysäkillä ja olet menossa kotiin. Jokaikinen perjantai joku satunnainen ohikulkija pysähtyy kohdallesi ja pyytää sinulta tulta tai tupakkaa. Ilmoitat kohteliaasti, että sinulla ei ole sitä. Pyytäjä jatkaa. "Mut etsä vois antaa mulle tupakkaa? Oot muuten tosi vakavan näköinen, hymyile vähän!" Sinä virnistät väkinäisesti ja yrität katsella, josko bussi jo tulisi ja pääsisit tyypistä eroon. Tyyppi ei kuitenkaan luovuta. Hän ruinaa tupakkaa niin kauan, että bussi vihdoin tulee ja pääset hyppäämään siihen. Ja tämä siis toistuu jokaikinen perjantai, samalla bussipysäkillä. Olisko kivaa? Ei minustakaan.

    VastaaPoista
  12. :D
    Tulipa mieleeni ajatus tuosta sinun tarinastasi:

    Jos olisin bussipysäkillä piinaavan ruinaajan uhri, ostaisin röökiaskin ja antaisin sen hänelle samalla kertoen, että hänellä on nyt 20 päivää (vai montako tupakkaa on yhdessä askissa?) aikaa miettiä käytöstään ja jos vielä siltä tuntuu,etsiä itselleen uusi uhri.

    Tästä jalostui ajatus, että ehkä voisikin tulostaa deittipalstalta listan naisia, ottaa sen baariin mukaan ja tökätä ruinaajan käteen ilmoituksella: "valitettavasti minua ei nyt kiinnosta, mutta ehkäpä joku näistä olisi kiinnostunut". Tai muuta vastaavaa.
    Toisaalta, saattaisi tuokin olla aika ilkeää.

    Siitä on niin kauan, kun olen viimeksi ollut kunnon mänttimagneetti, etten tiedä, kuinka nykyään reagoisin ärsyttävään liimautumiseen.
    Täytyy ehkä lähteä radalle tekemään tutkimustyötä ja raportoida sitten tänne, kuinka kävi.

    Isla

    VastaaPoista
  13. Suomalaiseen kulttuuriin ei harmi vain kuulu se, että baarissa voisi mennä tuntemattomalle juttelemaan niitä näitä ilman mitään taka-ajatuksia. Asuin Lontoossa ja siellä asia oli toisin. Kun tulin takaisin Suomeen, saatoin tiskillä aloittaa välittömän keskustelun miehen kanssa. Kuulin useammin kuin kerran, että sori vaan, mä olen varattu. Pisteet tietenkin heille siitä, etteivät langenneet kauniiseen naiseen, mikä siis ei ollut keskustelun tarkoitus alkuunkaan.

    Mielestäni koko viestiketju kuvastaa suomalaisten sukupuolilatautuneisuutta, mikä siis harmillista siinä mielessä, että tuntemattomia isketään/torjutaan pitkälti ulkoisen olemuksen perusteella. Jos asia olisi kuten sen koin Lontoossa, pääsisimme varmasti lähemmäksi ihmistä, jolloin ulkoinen olemus menettäisi merkitystään. Ehkä silloin myös ne Tapsan mainitsemat herkät tuumailevat miehet uskaltaisivat tulla keskustelemaan, kun iskeminen ei olisi keskustelun lähtökohta ja tavoite. Sellaista miestä odotellessa...

    VastaaPoista
  14. Satu: Totta!
    Mietin, miksi tosiaan en ole vuosiin kokenut olevani "mänttimagneetti", josta joskus nuoruudessani oikein "kärsin" viihteellä ollessani.
    Syy lienee oman suhtautumistapani muutos.
    Nuorena miespuoliset edustivat minulle baarissa melkeinpä vain ja ainoastaan potentiaalista lyhyt- tai pitkäaikaista kumppania.
    Nykyään en ole baarissa ollenkaan hakupäällä. On vain kiva tavata uusia ihmisiä, jos niikseen tulee. Sukupuolesta tai ulkoisesta habituksesta viis.

    Isla

    VastaaPoista
  15. Mainittakoon vielä, että nykyään torjun miehiä kylmästi baarissa. Tämä johtuu juuri tästä kulttuurista. Lähestymisyritykset tehdään vain ja ainoastaan ulkonäön perusteella, mikä ärsyttää suunnattomasti. Tuntuu, että on ihan sama, mitä sanon, koska päätös iskuyrityksestä on jo tehty ulkonäköni perusteella, mitä blogin kirjoittakin kuvasi jankuttamisena. Siksi luulen, etten tule tapaamaan tulevaa kumppaniani baarissa. Voisin tietenkin heittäytyä leppoisaksi ja jutella huolettomasti kaikkien kanssa. Käyn baareissa vain niin harvoin, etten haluaisi käyttää tyttöjen iltaa tähän tarkoitukseen.

    VastaaPoista
  16. Ehdokkaiden heikkous kertoo teille keski-ikäisille nirppiksille, että OMA parasta ennen -päivämääränne on mennyt jo umpeen.

    VastaaPoista
  17. Tilanne useasti koettu ja todettu radalla on se, että miehenä (43v) minun on helpompi saada n. 22-27 vuotiasta naisseuraa kuin >30 vuotiasta. Syy taitaa olla yksinkertaisesti se, että >30v naiset ovat itse pilanneet itsensä ylianalysoimalla kaiken puhki.

    VastaaPoista
  18. 31v mies: Harmi, että ajattelet olevasi jo keski-ikäinen.

    Anonyymi: Luulen, että asia on ennemmin niin, että yli 30-vuotiaat lapsettomat sinkkunaiset todella etsivät potentiaalista miestä, jonka kanssa voisi perustaa perheen jotain päivänä. Emme siis helposti lankea miehiin "radalla". Tästä syystä sinun on varmasti helpompi löytää seuraa alle 30-vuotiaista naisista, jotka eivät ehkä vielä mieti perheen perustamista. Minulle, 32-vuotiaalle lapsettomalle sinkkunaiselle, olet liian vanha. Kyse ei siis ole ylianalysoinnista vaan arvomaailmasta, johon kuuluu tasavertainen parisuhde, perhe jne.

    VastaaPoista
  19. Satu, minun (anonyymi mies 43v) kanssa ei todellakaan voi perustaa perhettä (ei kiinnosta), siinä olet oikeassa. Se, että luulet esim 43v miehen olevan sinulle liian vanha kertoo paljon. Yhtä paljon kertoo myös se, että molempien presidenttiehdokkaiden puolisot ovat huomattavan nuoria. Jos itse lähtisin purkamaan nykyisen systeemin, tyytyisin vain ja ainoastaan itseäni huomattavasti nuorempaan puolisoon (ja en edes varmaan sai ikäistäni). Kuten presidenttiehdokkaamme. Nykyinen puolisoni on "kolmekymppinen", tavatessa alle <30v, ja en näe mitään ongelmaa arvomaailmojen yms suhteen vaikka ikäeroa on.

    VastaaPoista