perjantai 20. huhtikuuta 2012

Markkina-arvon parantaminen, osa II: ujoudesta irtipääseminen

Pariutumisen estävästä ujoudesta irtipääsemiseen on nähdäkseni vain kaksi tietä: ammattiauttaja tai sitkeä harjoittelu. Jos ujoutesi on täysin ylitsepääsemätöntä luokkaa, suosittelen lämpimästi ensimmäistä vaihtoehtoa. Ammattiauttajan käyttämiseen voi olla korkea kynnys, mutta voit ajatella asiaa tältä kantilta: kukaan ei koskaan tule tietämään, että olet käyttänyt näitä palveluita, ellet itse kerro asiasta, ja toisaalta avun hakeminen lienee parempi vaihtoehto kuin se, että elämän ehtoopuolella joudut toteamaan, ettet koskaan saavuttanut toivomaasi parisuhdetta ja perhettä.

Eräässä lehdessä haastateltiin vanhuksia, joilta kysyttiin, mitä nämä katuvat eniten elämässään. Kukaan ei katunut asioita, joita he olivat tehneet vaan nimenomaan niitä, jotka olivat jääneet tekemättä. Eräskin rouva harmitteli, ettei ollut parikymppisenä kertonut ihastuksensa kohteelle tunteistaan. Asia harmitti vielä kahdeksankymppisenäkin.

Toinen keino päästä irti ujoudesta on harjoittelu. Annan naisten lähestymiseen ja esimerkiksi keskustelunavauksiin tarkempia vinkkejä seuraavassa kirjoituksessa, mutta tämä kirjoitus keskittyy ujouden selättämiseen. Edellinen kirjoitukseni ulkoisesta olemuksesta kannattaa ottaa vakavasti ja hoitaa kuntoon ennen kuin lähtee kehittämään sosiaalista minäänsä, sillä ulkoisen olemuksen kohentaminen parantaa itseluottamusta ja siten osaltaan auttaa ujouden selättämisessä. Myös vastaanotto vastakkaisen sukupuolen keskuudessa on suurella todennäköisyydellä parempi, kun vanha nörttilookki on tuunattu uuteen uskoon.

Mielestäni paras paikka lähestyä vastakkaista sukupuolta harjoitusmielessä on baari erityisesti Suomessa, jossa kadulla tai puistossa ventovieraille kanssaihmisille juttelevia pidetään mielenvikaisina tai häiriköinä tai molempina. En myöskään suosittele harjoitteluun nettideittailua, jos ujoutesi on sitä luokkaa, että tiedät jo valmiiksi, että keskustelu livetreffeillä tulee kangertelemaan todella pahasti.

Valitse paikka siten, ettet normaalisti käy siellä ja että paikassa ei käy tuntemiasi ihmisiä, joiden läsnäolo todennäköisesti lisää jännitystä entisestään. (Tämä saattaa olla mahdotonta pienemmillä paikkakunnilla, jolloin vaihtoehtona voisi toimia, että siirrät harjoitukset lähimmälle suuremmalle paikkakunnalle.)

Pintaliitobaarit (esim. Apollo Helsingissä), joissa käy lähinnä pelimiehiä ja pissisprinsessoita, ovat no-no. Asuinpaikastani johtuen en valitettavasti pysty antamaan vinkkejä muille paikkakunnille, mutta Helsingissä hyvä paikka aloittaa harjoitukset on esimerkiksi Kampin Teerenpeli. Se on viikonloppuiltaisin yleensä tupaten täynnä, mikä johtaa siihen, että baaritiskin edustalla on sumpussa ihmisiä, jotka jonottavat joko pöytää tai juomia.

Tämä taas tarjoaa loistavan tilaisuuden lähestyä vastakkaista sukupuolta ilman, että joudut tungeksimaan kenenkään pöytäseurueeseen tai häiritsemään tanssilattialla tai sen seinustalla notkuvia ihmisiä. ”Meillä oli tässä vähän juttu kesken, joten emme kaipaa seuraa” –tyyppinen vastaus on epätodennäköinen, kun heität ystävällismielisen keskustelunavauksen samalla, kun lähestymäsi henkilö jonottaa baaritiskille.

Suosittelen aloittamaan aluksi ilman suurempia paineita ja ilman, että rajaat kohderyhmääsi sen perusteella, että ”tuo on sen näköinen, että sen kanssa voisin aloittaa parisuhteen”. Tarkoituksena on harjoitella ja tehdä keskustelunavauksista sekä itse keskustelusta helpompaa tulevaisuutta ja tositilanteita ajatellen.

Tiedän, että ujolla on valtava kynnys ryhtyä keskustelemaan ventovieraille. Mutta mietipä, mikä on kamalinta, mitä voisi tapahtua, kun avaat suusi? Et tunne ihmistä, jolle juttelet etkä todennäköisesti tapaa häntä enää koskaan. Mitä sitten, jos hän pitää sinua omituisena friikkinä ja torjuu sinut? Jos kaikki menee täysin päin peetä, voit poistua paikalta ja yrittää paremmalla onnella seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla. Vastoinkäymisistä ei kannata lannistua, niitä tapahtuu kaikille – myös kokeneille pelimiehille!



Voit ottaa alkuun tavoitteeksi sen, että avaat suusi edes kerran illan aikana. Voit todeta vieressä seisovalle vastakkaisen sukupuolen edustajalle esimerkiksi, että ”täällä on tänään melko täyttä/kuumaa/tyhjää” ja jättää keskustelun siihen, jos jatkoa ei tunnu syntyvän luontevasti. Kun olet kerran ottanut askeleen eteenpäin ja ylittänyt yhden kynnyksen, eteneminen on jatkossa helpompaa.

Voit myös asettaa osatavoitteita ja lisätä panoksia pikkuhiljaa: kysy vaikka aluksi vastakkaisen sukupuolen edustajalta, missä päin wc-tilat sijaitsevat. Seuraavalla kerralla voit kokeilla edellisessä kappaleessa mainittua repliikkiä ja lähestyä vaikkapa kahta eri naista illan aikana, ja sitä seuraavalla voit yrittää käydä hieman pidemmän keskustelun ja lähestyä kolmea naista jne.

Joku voi ehkä tyrmätä seuraavan kommenttini täysin, mutta ujouteen löytyy myös kaksi lääkettä: alkoholi ja/tai beetasalpaajat. Jos harjoitukset toteutetaan baarissa, pari rohkaisuryyppyä pohjalle ei mielestäni ole huono idea. Suurin osa muistakin paikalla olevista juo alkoholia, joten miksi ujon tulisi olla täysin kuivin suin? Alkoholi lisää itsevarmuutta ja poistaa jännitystä. Kommenttini ei tarkoita kuitenkaan sitä, että vastakkaista sukupuolta lähestytään ympäripäissään oksennusta kauluspaidalla. Rohkaisuryyppy on eri asia kuin perskännit.

Beetasalpaajat eivät poista itse jännitystä, mutta ne lievittävät näkyviä jännitysoireita (mm. punastelu, tärinä ja hengästyminen, joka puolestaan usein johtaa siihen, että ääni tärisee puhuttaessa). Olo on huomattavasti mukavampi, kun tiedostat, ettet ole kirkkaanpunainen ja kätesi eivät vispaa niin, että jääkuutiot tippuvat lattialle tuopistasi. Beetasalpaajiin saa reseptin yleis- /työterveyslääkäriltä ja niitä käytetään jännitysoireiden poistamiseen tilanteen mukaan eli niitä ei tarvitse napsia joka päivä. Kuulostaako lääkkeiden käyttäminen nololta? Tiesitkö, että erittäin monet julkisuuden henkilöt, jotka esiintyvät työkseen kuten näyttelijät ja juontajat, käyttävät säännöllisesti beetasalpaajia esiintymisen yhteydessä?

Ohjeeni voivat tuntua ujolle täysin turhilta. ”Mut kun mä en vaan uskalla.” Valitettavasti fakta on se, että kukaan ei tule hakemaan sinua kotisohvalta ja opeta, miten sinusta tulee sosiaalisesti suvereeni supliikkimies. Ujouden poistamiseen ei ole olemassa taikasauvaa tai yksittäistä lääkettä, joka muuttaa elämäsi kertaheitolla. Muutos lähtee sinusta itsestäsi. Kumpi on pienempi paha: se, että joudut ylittämään epämukavuusalueesi ja saatat jonakin päivänä saavuttaa unelmasi vai se, että huomaat kuudenkympin ja kuoleman välissä istuvasi edelleen yksin sohvalla?

Kuulen mielelläni myös lukijoiden ajatuksia siitä, miten ujoudesta voi päästä yli. Löytyykö joltakulta omakohtaisia kokemuksia?

P.S. Ilmoitin edellisessä kirjoituksessa, että tämä olisi sarjan viimeinen osa. Tarinaa tuli kuitenkin sen verran, että joudun jakamaan kirjoituksen kahteen eri postaukseen. Seuraava osa on siis sarjan viimeinen – ehkä :-)

P.P.S. Jos joku olisi viisi vuotta sitten sanonut minulle, että tulen tulevaisuudessa lähestymään miehiä oma-aloitteisesti baarissa, olisin nauranut päin näköä, sillä ajatus tuntui ylivoimaiselta. Ja kuinkas sitten kävikään? Minä olen usein ystäväporukasta se, joka menee juttelemaan miehelle/miehille ja kysymään, voiko samaan pöytään istua. ”Mut mitä jos ne sanoo ei, kun sä meet puhumaan niille?”, ystäväni ovat kysyneet minulta. Tosiaankin, mitäs sitten? Maailma loppuu? Koen ennenaikaisen, häpeästä johtuvan kuoleman? En voi enää koskaan näyttää kasvojani Helsingin kaduilla?

14 kommenttia:

  1. Et selkeästikään tajua, että uskalluksen lisäksi pitäisi osata heittää naisille pöksyt kostuttavaa läppää. Ei keskustelemisessa mitään vaikeaa ole. Vaikeaa on olla joko A) rikas komea pitkä ja suosittu, tai B) suustaan niin taitava ja juonikas, että nainen tuntee "kemiaa".

    Voi vitun kemiat ja kemistinaiset saatana. Alkoi heti asiaa ajatellessa vituttaa niin paljon, että jatkan kommentointia myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi, että luet uudestaan kolmannen kappaleen toisen lauseen.

      Tämä teksti eli sarjan toinen osa on tarkoitettu ihmisille, jotka eivät yksinkertaisesti uskalla lähestyä vastakkaista sukupuolta ollenkaan. Sellaisiakin nimittäin on olemassa.

      Poista
  2. Minusta ujon on hyvä tietää sellainenkin asia, että jotkut meistä pitävät ujoutta ihan sympaattisena piirteenä, josta ei tarvitse kokonaan eroon päästä. Eli ujon ei tarvitse muuttua miksikään. Tietty itsevarmuus on tietysti aina hyvä, mutta - please!- älkää ujot miehet yrittäkö olla "pelimiehiä" (minulle aika negatiivinen käsite), joita ette oikeasti ole. Minusta on aina jotenkin viehättävää, kun ujon oloinen mies tulee juttelemaan mistä tahansa (useimmiten ujoilta ei niitä kaikkein dorkimpia avauksia vaan tule), mutta faskiuden haistaa kaukaa. Ja hölöttävät miehet ovat lähinnä rasittavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään perusta pelimiehistä (ja tarkoitan pelimiehellä tässä yhteydessä miestä, joka kaataa naisia sarjatuotantona ja joka on kykenemätön pidempiin parisuhteisiin ainakaan ilman pettämistä), mutta Suomessa on tuhansia ja taas tuhansia miehiä, joita uhkaa syrjäytyminen tai jotka ovat jo syrjäytyneet, osittain varmastikin puutteellisista sosiaalisista taidoista ja ujoudesta johtuen.

      Kukaan nainen ei tule hakemaan heitä kotisohvalta ja jos he lähtevät baariin ja nyhjöttävät nurkassa epävarman näköisinä, kukaan nainen ei lähesty heitä jo yksin siitä syystä, että naiset eivät tee aloitteita samassa mittakaavassa kuin miehet. Jos heille nyt annetaan neuvoksi, että saa ollakin ujo, koska osa naisista pitää ujoista miehistä, minä epäilen, että se ei ehkäise heidän syrjäytymistään millään tavalla.

      Poista
    2. Tavoite kai oli, että se ujon oloinen mies uskaltaisi tulla juttelemaan. Kas kun siitä se juuri kiikastaa aika monella. Kaikki sen yli on jo sitten ekstraa. Varsinaista pelimiestä ei ujosta persoonasta kovin helposti saa.

      Poista
  3. On oikein hyvä tavoite saada suu auki. Siihen ei kuole. Kukaan ei lue ajatuksia.

    Sitten seuraava tavoite onkin pitää juttelua yllä, ja se tuntuu olevan vaikeaa. Olen ehkä vanhanaikainen, mutta minusta jutteluun ei riitä toistuva "mmmmhööh" tai "emmätiiä". Erikoisinta on, että toinen tulee juttusille, mutta ei sitten enää puhukaan mitään ja jää viereen silti seisomaan hiljaa, ei vastaa kysymyksiinkään. Mitä ihmettä?

    Huono kemiassa, kuules, läpän ei tarvi kostuttaa pöksyjä, koska tuhmien puhuminen heti kättelyssä on aika riskialtista ;) mutta se että toisen kanssa on helpon tuntuista jutella, luo kemian ja yhteisymmärryksen tunnetta. Vuorovaikutus, siitä tässä on kyse. Siitä, että heitellään rennosti näkymätöntä palloa vuorotellen toiselle ja kehutaan kopeista.

    VastaaPoista
  4. Ujous ja huono itsetunto eivät kuitenkaan ole synonyymejä, ujolla ihmisellä voi olla ihan hyvin rakentunut itsetunto. Joskus taas voisi toivoa, että huonosta itsetunnosta kärsivä olisi hiukkan ujompi; mikäänhän ei ole niin rasittavaa kuin kuunnella volinaa siitä, miksi ei kelpaa. Ja sellainen viestintä taas kertoo siitä sosiaalisten taitojen puutteesta.

    En ihan ymmärrä tätä markkina-arvo -teoriaa, mutta täältä lukemieni "at-miesten" kommenttien perusteella heillä tuntuu olevan lähinnä luokattoman huono itsetunto ja haluttomuus tehdä asialle mitään, ihan kuten olet monesti todennutkin. Silloin on ihan turha mennä "mä olen vaan niin ujo" -tekosyyn taakse.

    Ujous on ominaisuus (temperamentti), ei vika. Se ei välttämättä johda syrjäytymiseen, joskin rohkaisu on tietysti aina hyvä asia. En vain pidä siitä lähtökohdasta, että ujoudesta ehdottomasti on päästävä eroon, jotta voisi saada parisuhteen.

    Minusta olet antanut oikein hyviä neuvoja, jotka sopivat niin miehille kuin naisillekin :)

    VastaaPoista
  5. "Ujous ja huono itsetunto eivät kuitenkaan ole synonyymejä" -> tämä on ihan totta. "Mä oon läski ja ruma enkä kelpaa kenellekään" -volinoita ei jaksa kukaan kuunnella eivätkä ne herätä minkäänlaista mielenkiintoa tutustua tarkemmin ko. ihmiseen.

    Markkina-arvoteoriasta löytyy tarkennusta mm. täältä: http://www.city.fi/artikkeli/Parisuhteen+markkina-arvoteoria/1854/

    VastaaPoista
  6. Itse pohdin ensin, että vaikeus lähestyä ihmisiä johtuu todennäköisesti huonosta itsetunnosta. Mymskä tosin ehtikin jo kirjoittaa aiheesta viisaasti, että tästä ei aina ole suinkaan kyse.

    Mikäli lähestymisen esteenä on kuitenkin torjutuksi tulemisen pelko, kyse saattaa olla itsetuntoasiasta. Tiedän itsekin kokemuksesta, että jos todella uskoo saavansa pakit 100% todennäköisyydellä, ei toisen lähestymisessä edes loogisesti ajatellen tunnu olevan järkeä. Ja jos itsetunto ei ole kohdillaan, saattaa ihminen jopa puoliväkisin uskotella itsensä ajattelemaan noin, jotta voi muka-perustellusti jättää riskin ottamatta hyvällä omallatunnolla ja laahustaa sitten kitkeränä kotiin.

    Itsetuntoaan voi kuitenkin parantaa. Positiivisen huomion saaminen vastakkaiselta (tai samalta, kuka mistäkin tykkää) sukupuolelta on siihen tietysti erinomainen keino. Tämän onnistuminen riippuu kuitenkin paljon myös muista ihmisistä, eikä itsensä tekeminen riippuvaiseksi muiden ihailusta ja kehuista edes ole erityisen hyvä tai pysyvä keino minäkuvan kohentamiseen. Sitä voi kuitenkin rakentaa myös muiden aihealueiden kautta ja ihan omin voimin. Esimerkiksi menestyminen opinnoissa, töissä tai harrastuksissa voi tuoda tervettä ylpeyttä ja hyvää oloa, joka ruokkii rohkeutta ja uskoa siihen, että on oikeasti ihan hyvä tyyppi.

    Tosin aloin pohtia sitäkin vaihtoehtoa, että ehkä pidättäytyminen kontaktista johtuukin lähes päinvastaisesta asiasta. Jos nimittäin nyt uskotaan niitä täällä mainittuja netissä avautuvia katkeroita, niin heidän mielestäänhän jokainen mies "ansaitsee" huippunaisen (ikään kuin ihmisiä tai ihmissuhteita voisi jotenkin ansaita). Pakkien saaminen naiselta voi tällaiselle ihmiselle ehkä ollakin järkytys ja niin epäoikeudenmukainen huutava vääryys, että kyseistä naista — ja ehkä koko sukupuolta siinä samalla — pitää alkaa saman tien vihata nirppanokkaisena ja itsestään liikaa luulevana luuskana, joka ei tunnista tällaista taivaan lahjaa naisille. Eli ehkä kyse onkin siitä, että reaalimaailma ei tue tällaisen ihmisen omaa narsismia tai omahyväisyyttä? En todellakaan ole mikään ihmismielen asiantuntija, joten en oikeasti tiedä.

    Mitä tulee itse jutusteluun, ensimmäisen lauseen ei mielestäni tarvitse olla mikään nerokas iskurepliikki. Päinvastoin, sellainen on helposti kliseinen ja korni ja antaa ihmisestä heti aika lipeän kuvan. "Moi" on jo ihan hyvä alku, ja mikäli kohde ei ole se baarin tavoitelluin nainen tai halua nimenomaan viettää tyttöjen iltaa kavereidensa kanssa, ujokin lähestyminen voi ilahduttaa ja olla imartelevaa. (Tämä muuten pätee moninkertaisesti siihen, kun nainen lähestyy miestä; se on sen verran harvinaisempaa, että suurin osa miehistä todennäköisesti arvostaa sitä. Tosin kirjoituksessa esitetyt neuvot pätevät tietysti myös tähän: umpikännissä sönköttävä nainenkaan ei ole erityisen vetävä tapaus — vaikka löytääkin varmasti lyhytaikaista seuraa helpommin kuin vastaavassa kunnossa oleva mies.)

    Loppuun vielä hiukan irrallinen, mutta postauksen toiseen kappaleeseen sopiva linkki:
    http://www.hs.fi/ulkomaat/Tutkimus+Katumus+ei+kuulu+onnelliseen+vanhuuteen/a1305560401935

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoinen tutkimus :-)

      Itse en usko, että ujous liittyy pelkästään huonoon itsetuntoon vaan on jossakin määrin ja ainakin joillakin ihmisillä myös luonteenpiirre. Kaikki eivät yksinkertaisesti ole sosiaalisia. Minäkin olen ollut lapsena ja nuorempana aika ujo (en nyt niin, että se olisi häirinnyt sosiaalista elämääni merkittävästi), mutta mielestäni en kärsinyt samanaikaisesti huonosta itsetunnosta.

      Huono itsetunto kylläkin varmasti joillakin aiheuttaa kynnyksen lähestyä vastakkaista (tai samaa) sukupuolta. Huonoa itsetuntoa on mahdollista parantaa myös edellisessä kirjoituksessa mainitulla ulkoisen olemuksen parantamisella. Uskoisin, että itseluottamus kohenee, jos peilistä katsoo entisen nörtin sijasta ihminen, jonka vaatekaappi ja hiukset noudattelevat 2012-lukua. Myös vartaloa voi muokata ilman kirurgin veistä. "Mä oon läski" -ruikutus ei paljon auta, jos asialle ei ole halukkuutta tehdä mitään.

      Poista
  7. Ujoudesta tai sosiaalisesta "rajoittuneisuudesta" kärsiville voisi suositella myös sellaista, että rupeaa satunnaisille juttusille muissakin yhteyksissä kuin sellaisissa missä olisi tarkoitus lähestyä jotakuta henkilöä seksuaalisessa tai romanttisessa mielessä. Jos tulee jotain, edes tyhjänpäiväistä, mieleen vaikka kaupan kassalla tai työ/opiskelutoveriin törmätessä, se (useimmiten) kannattaa sanoa ääneen. Siinä saa tottumusta sekä "todisteita" siitä, että vieraillekin ihmisille voi jutella ilman suurempia seuraamuksia - jolloin on varmasti helpompaa heittää se ensimmäinen repliikki ikinä vaikka baarin tiskille jonottaessa.

    -Mira

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täysin totta, ja tämä vinkki on toimiva kenelle tahansa, joka haluaa kehittää persoonallisuuttaan sosiaalisempaan suuntaan ja tutustua uusiin ihmisiin.

      Poista
  8. Vähän myöhässä kommentoin, mutta näin ujona miehenä sanoisin, että baarit on tosi huonoja paikkoja ujoudesta pääsemiseen.

    Nettitreffit ilman muuta parempi ratkaisu. Kuka tahansa pystyy baarissa heittämään jollekin valmiiksi mietityn replan, mutta itse keskustelu on se, missä se vaikeus on, ja sitä oppii vain keskustelemalla. Miehelle nettitreffeille pääseminen on tosin työn ja vaivan takana, koska noissa on monin verroin enemmän miehiä etsimässä seuraa naisiin nähden. Jos saa kontaktia naiseen, kannattaa ehdottaa suht. nopeasti treffejä, ei välttämättä aluksi vain kahvilaan, vaan voi keksiä jotain tekemistä: biljardia, keilausta, kanoottiretkejä... mitä vaan keksii, niin nainenkaan ei tunne oloaan niin tukalaksi hiljaisista hetkistä.

    Mulle baarit on kaikkein huonoimpia tutustumisympäristöjä, varsinkin kun olen introvertti-luonne, jolle se baarin meteli ottaa hermoihin. Siellä pitää huutaakin, ei siellä mitään järkevää keskustelua saa aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Baari on varmasti monille epämiellyttävä ympäristö. Pohdinpa vaan, että jos miehen on vaikeaa päästä nettideiteille, miten kanssakäymistä naisen kanssa voi harjoitella, jos pääsee deiteille tyyliin pari kertaa vuodessa?

      Poista